neděle 20. března 2016

Šoulet s medvědím česnekem a kopřivou

Šoulet - toto jídlo s vtipným názvem jsem objevila v jídelně, kam chodím, když si zrovna nestihnu do práce uvařit jídlo do krabičky. Málokdy tam mají bezmasé jídlo, musím improvizovat. Většinou se musím spokojit s bramborovými knedlíky se zelím nebo špenátem, občas dojde i na brambory s vařenou zeleninou (což by nebylo tak špatné, kdyby zelenina nebyla ten nejlevnější a nejobyčejnější mražený mix). Paní kuchařky to ze začátku moc nechápaly, ale už si zvykly a jsou ochotné mi poskládat jídlo jen ze samých příloh.


Jednoho dne jsem na tabuli s výpisem jídel viděla "šoulet s uzeným masem". Á, nová příloha, pomyslela jsem si...a to jsem prostě jako odborník na přílohy nemohla nevyzkoušet. Paní kuchařka mě poučila, že jde o směs vařených krup a hrachu s česnekem. A protože mě chuť šouletu v jídelně zas tak moc nenadchla, rozhodla jsem se, že si ho připravím sama a ochutím ho zrovna vyrůstajícími rostlinkami: kopřivou a medvědím česnekem.


Suroviny:
250 g kroupy
1 balení mraženého hrášku
5 stroužků česneku
3 cibule
sůl, pepř
kopřivy a medvědí česnek






Kroupy přes noc namočíme. Povaříme asi 30 minut spolu s hráškem. Já jsem vařila obojí zvlášť, protože jsem si nebyla jistá dobou vaření krup, ale myslím, že můžete klidně vařit i dohromady. V menším kastrůlku na oleji do zlatova osmažíme cibulku a vmícháme do krup a hrášku. Česnek nakrájíme na plátky a také vmícháme.

A nakonec přidáme to nejdůležitější: kopřivy a medvědí česnek. Vzniklou směs naplníme do zapékací misky a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut.








Žádné komentáře:

Okomentovat