sobota 5. března 2016

První jarní piknik



Každý slunečný den, který strávím v práci vždy zvyšuje mou touhu po přírodě. A zrovna tento týden jsem se tak moc těšila na víkend, kdy budu moct konečně vyrazit někam do lesa. A protože počasí vypadalo slibně, odhodlali jsme se k uspořádání našeho prvního jarního pikniku. 

Ikdyž hlína byla ještě mokrá od roztátého sněhu, deku jsme si na ní rozložili a přestože dopolední sluníčko už se odpoledne neukázalo, rozbalili jsme nádobí a jídlo a hodovali jsme. Říkali jsme si, že to možná bylo unálené rozhodnutí, takový piknik v 10 stupních a že možná přecejen to jaro ještě nepřišlo. Ale pak jsme našli místo, kde ze země vyrůstaly mladé kopřivy a tak jsme definitivně náš piknik prohlásili za "první jarní".

  

Na piknik jsem připravila dvě pomazánky a salát. Suroviny na salát jsme nakoupili na trhu na Jiřáku, kde jsme koupili i lahodnou francouzskou bagetu a dva druhy chlebů k pomazánkám. 


Salát s bulgurem a pečenými kapustami 













Suroviny:
čerstvý špenát
kapustičky
bulgur
citron
hrušky
hrubozrnná sůl
sojová omáčka

Bulgur dáme vařit klasickým způsobem (1 díl bulguru : 1 díl vody) na 15 minut. Po uvaření přidáme trochu sojovky na dochucení. 

Kapustičky si očistíme, překrojíme napůl a dáme do hrnce, kde vaříme po dobu 10 minut, dokud mírně nezměknou. Poté je hodíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a balzamikovým octem a posypeme hrubozrnnou solí. Pečeme zhruba 20 minut, tak aby byly zlatavé. 





Mezítím než se kapustičky upečou, si připravíme ostatní suroviny. 
Omyjeme špenátové listy a natrháme na kousky. 2 středně velké hrušky nakrájíme  na malé kousky a přihodíme ke špenátu. 

Kapustičky i bulgur dáváme do salátu studený, aby špenát zbytečně nezplihl a zůstal čerstvý a křupavý. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný koriandr a zakápneme trochou šťávy z citronu.

Cuketový baba ghanoush




Ikdyž byste to do mě neřekli, občas prostě nemám chuť na hummus. Ráda ho prostřídám s různými druhy jiné arabské pomazánky s názvem baba ghanoush, která obsahuje stejné suroviny jako hummus, ale namísto cizrny se používá pečená zelenína. Tradičně se připravuje z pečeného lilku, o tom ale až někdy jindy. Na piknik jsem připravila baba ghanoush tentokrát z pečené cukety.


Suroviny:
3 cukety
tahini
zátar
1 citron
sůl
máta



Tři středně velké cukety nakrájíme na plátky a vyskládáme jimi plech pokrytý pečícím papírem. Jemně pokapeme olivovým olejem a necháme péct, dokud se cuketa neogriluje, což trvá tak 15-20 minut. Plátky nekrájíme moc tenké, protože mají tendenci se připalovat (pár mírně připálených se mi ale vždy podaří a není to na škodu). Opečenou cuketu vložíme do mixéru, přidáme tahini (cca 3 lžíce), sůl, šťávu z jednoho menšího citronu, koření zátar a rozmixujeme. Vmícháme nadrobno nasekanou mátu a můžeme podávat.

Pomazánka z pečené papriky a rajčat



Druhou piknikovou pomazánku jsem vytvořila z pečených červených paprik a rajčátek. Poprvé jsem ji zkoušela na silvestra, kdy jsem si koupila na holešovické tržnici pytel paprik za pár korun, které byly určené k rychlému zpracování. Pomazánka nám ale tak chutnala, že jsme ji na silvestra ani nestihli naservírovat hostům, ale hned jsme ji sežrali:)



Suroviny:
5 červených paprik
10 minirajčátek
mletá paprika (1 lžička)
cayensk pepř
tahini (1 lžíce)
zátar (2 lžičky)
1 stroužek česneku
šťáva z 1/2 citronu a 1/2 pomeranče
lněná semínka
petržel




Papriky nakrájíme na poloviny a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Přihodíme k nim několik malých rajčátek, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct. Upečenou zeleninu necháme zchladnout a poté vložíme do mixéru a můžeme přidat ostatní suroviny a rozmixovat. Nakonec přidáme nasekanou petržel a lněná semínka. Pomazánka je jemně nasládlé chuti po pomerančích a mírně ostrá díky cayenskému pepři.


Žádné komentáře:

Okomentovat