neděle 6. března 2016

Kopřivový čaj


Včera při hledání místa na piknik jsme narazili na poklad - mladé maličké kopřivy. Znamení přicházejícího jara. Samozřejmě jsme je natrhali a doma z nich udělali čaj, abychom do sebe tu jarní sílu nasáli. 







Dědek kořenář čaji z kopřivy dvoudomé píše: 

“Tento čaj má vlastnosti srovnatelné se ženšenem a je velmi tonizující a stimulující s ideálním předpokladem proti únavovému syndromu, je močopudný, laskavě žlučopudný, krvetvorný, protialergický a stimulující látkovou výměnu nejen v játrech, ale v celém těle, do kterého jakoby naléval množství energie fyzické i psychické. Kdyby se takový čaj připravoval v nemocnicích, tak by byla hned polovina lidí zdravých.”  

(v článku naleznete spoustu dalších zajímavých informací :) )










A opravdu pálí… Trhání jsem přenechala Davidovi (ano, jsem princeznička), kterému do večera mírně natekla ruka. Příště vyrazíme s rukavicemi. Kopřivy sbírejte do papírového sáčku, zvlášť pokud počítáte s větším množstvím které budete nějakou dobu uchovávat doma. Díky němu se kopřivy postupně usuší, což při přípravě čaje ničemu nevadí. V plastovém sáčku by se vám zapařily a shnily. 





Hlavně dejte pozor, ať čas na sběr kopřivy nepropásnete! Staré moudrosti o sběru bylin praví, že by se měly sbírat do 15. května, protože potom už neobsahuje ty správně silné účinné látky! 

Žádné komentáře:

Okomentovat