neděle 7. února 2016

Naše tetovací sobota a klasický hummus





V sobotu se u nás odehrála významná akce. Sešly jsme se tři, které jsme se chtěly nechat pokreslit od talentované Aňi, která tetuje ručně- jehlou- bez strojku. Takové neobvyklé setkání jsem nemohla jinak, než opět skromně pohostit cizrnou. A protože mi už pár lidí říkalo, že na blogu nemám základní postup přípravy klasického hummusu, tak jsem se rozhodla této příležitosti využít a popsat vám, jak dosáhnout toho nejfamóznějšího hummusu. 




Základem je správně připravená cizrna. Nechte ji namočenou ve studené vodě tak 10-12 hodin, nejlépe přes noc. To, jestli je namočená dostatečně dlouhou dobu můžete vyzkoušet ochutnáním jedné kuličky- měla by jít bez problémů rozkousat. Pokud je uvnitř ještě tvrdá, tak ji nechte namočenou déle.


Teď přichází na řadu vaření. Cizrnu i s vodou, ve které jste ji máčeli, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte na tom nejmírnějším plameni, dokud cizrna úplně nezměkne. Už se nejspíš těšíte, až si do hummusu namočíte celer, pitu, nebo prsty, ale musíte být trpěliví - cizrna se může vařit 2-3 hodiny. Správně uvařenou cizrnu poznáte podle toho, že kuličky začnou praskat, objeví se na nich takové malé pukliny a z některých se odlupuje slupka. Když jednu ochutnáte, měla by se vám s lehkostí rozpadnout na jazyku. Jedině z takto uvařené cizrny je možné udělat lahodnou a jemnou pastu.

Cizrnu nechte vychladnout. Je to důležité kvůli tomu, aby se vám podařila ta správná konzistence, protože kdybyste cizrnu mixovali za tepla, po vychladnutí vám hummus hodně ztuhne.


Zchladlou cizrnu vložte do mixéru a přidejte tahini. Záleží na tom, kolik máte cizrny. Já jsem měla asi 500g a přidala jsem cca 4 lžíce tahini. Mixujte, mixujte, mixujte... Pro lepší konzistenci přidejte trochu vývaru z cizrny, ale moc to nepřehánějte, ať nemáte hummus moc řídký. Snažte se o co nejjemnější pastu, hodně záleží na mixéru. Já ještě většinou směs dodatečně promixuju tyčovým mixérem. 

Pastu vlijte do misky a metličkou přimíchejte šťávu z citronu, sůl a římský kmín. Můžete přidat i česnek, ale já ho tam poslední dobou moc nedávám, protože mi přijde, že dost ovlivní tu jemnou chuť cizrny a tahini.




A je hotovo. Teď už stačí jen hummus pěkně naaranžovat, polít olivovým olejem a můžete se cpát.















Žádné komentáře:

Okomentovat