úterý 3. listopadu 2015

Zapečené baklažány podle jedné staré dámy


Pro tento pokrm jsem našla inspiraci v beletrii.  Nedávno jsem dočetla knihu Himmlerova kuchařka, která je vyprávěním 105ti leté Rózy, která zažila všechny hrůzy 20. století - genocidu arménů, 2. světovou válku, čínský komunismus. Osud ji zavál dokonce i k Himmlerovi osobně,  kde pomocí svého pověstného kuchařského umění pečovala o spokojená břicha německých nacistů. 

Na konci knihy je několik receptů na jídla, která jsou v knize zmíněna. Jedním z nich jsou plněné baklažány. Recept jsem si jako vždy trochu přetvořila:)



Lilky ugrilujeme a vyložíme jimi zapékací misku. Na oleji osmahneme cibulku a cuketu. V menší mističce si připravíme trochu kuskusu, který zalijeme horkou vodou. Cibulku s cuketou a kuskusem smícháme dohromady a přidáme česnek. Touto směsí zaplníme volné místo v misce vyložené lilky. V hrníčku smícháme trochu smetany s vejcem, ochutíme troškou mleté papriky a zalijeme tím celou misku, tak aby tekutina natekla do všech nevyplněných místeček. 


Vynechala jsem i rajčatovou omáčku, protože zrovna máme v lednici domácí kečup od Davidovy maminky, tak jsem se spokojila s ním a k jídlu se skvěle hodil. 

S napětím jsem čekala, zda se dílo podaří, netrpělivě jsem nakukovala do trouby... A když bylo hotovo, vizuálně se to povedlo podle mých představ a ještě k tomu to chutnalo fakt dobře, byla jsem mile překvapena takovým nenápadným receptem z posledních stránek beletristické knížky, že z ní časem asi ještě něco dalšího vyzkouším. 



Ke knize ale musím také dodat, že bych Vám ji nedoporučila, líbila se mi z ní vlastně jen tak první čtvrtina a ty závěrečné recepty. Recenze na knihy tu ale psát nechci, takže myslím, že stačí jen takovéto krátké vyjádření:)



Žádné komentáře:

Okomentovat